maanantai 19. syyskuuta 2016

Tällä viikolla vietetään sinkkuviikkoa


Syyskuun kolmas kokonainen viikko on Yhdysvalloissa kansallinen sinkkuviikko (huom. viikko alkaa siellä jo sunnuntaina). Viikon tarkoituksena on muun muassa kiinnittää mediahuomiota sinkkuihin ja sinkkuuteen. Sinkkuviikkoa vietettiin ensimmäisen kerran Ohiossa 1980-luvulla sinkkuja koskevien tilastojen julkaisun kunniaksi.

Amerikassa on vietetty vuodesta 2013 lähtien myös kansallista sinkkupäivää 11. tammikuuta. Päivämäärän ykköset viittaavat sinkkuuteen. Ensi vuonna sinkkupäivä kuitenkin siirretään sinkkuviikon viimeiseksi päiväksi eli lauantaiksi. Suhtaudun aika skeptisesti kaikkiin keksimällä keksittyihin juhlapäiviin ja amerikkalaisiin villityksiin, mutta sinkkupäivää voisin vaikka alkaakin vuosittain jollain tavalla juhlistamaan. Sitä paitsi sinkkupäivä ei edes ole amerikkalainen, vaan kiinalainen keksintö. Alunperin sinkkupäivää alettiin nimittäin viettää 1990-luvulla Kiinassa opiskelijaporukan toimesta 11. marraskuuta. Edelleen samana päivänä vietettävä kiinalainen sinkkupäivä on nykyään erittäin merkittävä ostospäivä.

Nykyään Yhdysvaltojen 18 vuotta täyttäneistä asukkaista 45% on sinkkuja. Se tarkoittaa 109 miljoonaa veronmaksajaa. Lukumäärä on kasvanut edellisvuodesta kahdella miljoonalla. Oikeastaan sinkkuja ei voidakaan enää pitää vähemmistönä. Nykypäivän sinkut ovat aktiivisia vaikuttajia yhteisöissään, työpaikoillaan ja perheissään. Sinkuilla on merkittävä rooli myös poliittisesti, kulttuurisesti ja ekonomisesti. Sinkkuudesta on tullut hyväksytympää ja suositumpaa johtuipa se sitten yksilön omasta valinnasta tai olosuhteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti