maanantai 7. marraskuuta 2016

Kumma uutisjuttu

Uusin Helsingin Uutiset sisälsi jutun otsikolla: "Olisi helpompaa olla sinkku kuin leski." Luin jutun, mutta mielestäni siinä ei ollut muuta selitystä otsikon toteamukselle kuin että "on outoa olla nuori leski". No, sinkkuushan on mukavaa, kuten meistä moni joutuu rehellisenä myöntämään, mutta leskeyden ja sinkkuuden vertaaminen on mielestäni aika kummallista. Minusta leski on kyllä sinkku. Jos olo ei sinkulta tunnukaan heti puolison kuoleman jälkeen, niin jossain vaiheessa kyllä luulisi tuntuvan. Sinänsä oli toki mukavaa, että sinkku-sana mainittiin mediassa.

8 kommenttia:

  1. Niin no, kun itsestä on aina ollut vaikea ajatella sinkkuna niin toi on kyllä ymmärrettävää. Sinkku ja sinkkuus on ainakin minusta jotain ihan muuta kuin parisuhteeton tai yksin asuva?! (viittaan edelliseen kirjoitukseen eronneista) Niin mielelläni kun luen esim. tätä blogia tai vaikka viuhdin kirjoituksia niin joskus on vain vaikea asennoitua. (Se että on mies jolla on lapsia ei helpota asiaa.) Sinkkuus terminä tuntuu merkitsevän vähän kaikkea ja silti ainakin minulla vaikea asennoitua sinkuksi. Mielummin vaikka eronnut tai yksineläjä, arosusi tai ihan vaan aikamiespoika :) Olisi mukava jos vähän avaisit ja miettisit mitä se sinkkuus pitää sisällään, noin niin kuin yleisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Minulla on itse asiassa hautumassa sinkku-sanan käsittely. Olen huomannut, että suomenkielisenä versiona se herättää erilaisia mielipiteitä ja se liitetään usein kumppanin jahtaamiseen, bilettämiseen, tiettyyn ikään tms. Englanninkielinen 'single' on jotenkin neutraalimpi sana kyseisellä kielialueella. Haluatko kertoa, miksi sinkuksi asennoituminen on vaikeaa? Ihan blogini alussa kirjoitinkin jotain sinkkuudesta ja termeistä. Silloin totesin mm. että sinkulla voi olla jälkikasvua. Minä puolestani ihmettelen kauheasti sitä, että ihmiset kutsuvat itseään eronneiksi. Ihan todella jännä sana. Erohan on yksi (toki merkityksellinen) elämäntapahtuma, eikä tunnu järkevältä että se määrittää koko loppuelämää tittelin kautta. Uussinkku on mielestäni ihan kiva sana, jota monet eronneet käyttävät tilannettaan määrittelemään.

      Poista
    2. Heippa! Munkin mielestä "sinkku" on jotenkin vaikea sana. Käyttäisin varmaan jotain muuta, jos keksisin mitä. Välillä käytän termiä "parisuhteeton", kun en oikein koe olevani sellainen sinkkusinkku... mitä se sitten onkaan. Pitäisikö tästä tilasta puhua jotenkin siten kuin työsuhteista joskus englanniksi: "I'm between jobs", ja ilmoittaa vaan reipaasti että I'm between the loves of my life right now?

      Poista
    3. Tuo on varmasti totta, että englanninkielisissä maissa sana on neutraalimpi?
      Mietin kovasti miksi pidän eronnutta parempana ja sitten jotenkin päädyin siihen, että se antaa ulospäin kuvan siitä, että on joskus ollut parisuhteessa?!
      Nimittäin olen tässä pikkuhiljaa alkanut ymmärtää, että loppuelämä tulee vietettyä "sinkkuna" halusi sitä tai ei. Seikkailut tuolla ulkomaailmassa ovat olleet sen verran naurettavia. Eli se "sinkkuus" jotenkin näkyy suoraan ulospäin. (eli tuntematon ihminen ajattelee suoraan, että minä olen yksineläjä)

      Poista
    4. Tosi mielenkiintoista! En ole koskaan ajatellut, että sinkku-sana olisi näin monille ihmisille hankala. Ja sitäkin nyt ihmettelen, että eronnut-sanaa pidetään sinkkua parempana. Mutta tämä on juuri hyvää keskustelua! Toinen anonyymi toi esiin yhden perustelun eronnut-sanan käytölle ja ensimmäinen anonyymi mainitsi lasten olemassaolon. Sitä varten varmaan uussinkku-sana onkin syntynyt, kun on ollut tarvetta tehdä tiettäväksi karttunutta elämänhistoriaa. Viuhtille tiedoksi, että ainakin Yhdysvalloissa saatetaan oikeasti sanoa "I'm between boyfriends". Mä uskon, että sinkku-sana tulee arkipäiväistymään Suomessa vähitellen. Uskon siihen mm. sen vuoksi, että yksineläjä ja yksinasuva ovat niin hankalia sanoja, eivätkä kata esim. yksinhuoltajasinkkuja, etävanhempisinkkuja tai erilaisissa yhteisöllisissä asumismuodoissa asuvia sinkkuja. Uskon myös, että meille sinkuille väistämättä tulee uusia palveluita ja juttuja ainakin suuriin kaupunkeihin. Niiden kauttakin sinkku-sana arkipäiväistyy. Niin hirveän moni muukin asia on Suomeen tullut tai Suomessa vahvistunut kansainvälisten vaikutusten ansiosta. Niin se vaan menee, uskokaa minua ;-)

      Poista
    5. Samaa mieltä Hipsun kanssa, että sinkku sana tulee (tai on jo) yleistymään. Siinä on vain se, ettei meillä ole täällä kuin yksi iso kaupunki. Sen verran olen seikkaillut näillä erilaisilla "sinkuille" tarkoitetuilla sivuilla sekä lukenut erilaisia kirjoituksia. Tampereen yläpuolelta ei juuri löydä mitään??
      Sitten se, etten nyt ymmärrä oikein miksei yksinelävä muka koskisi etävanhempisinkkuja (minulle sopii oikein hyvin).
      Sinänsä sillä ei kai ole väliä miten kukakin itsensä määrittelee kunhan vain tulee ymmärrettäväksi. Henkilökohtaisesti, ei ole kukaan tullut kyselemään sinkkuutta tai muutenkaan ollut kiinnostunut "statuksesta". Keskustelut ovat liikkuneet tasoilla, joilla kysymyksellä ei ole merkitystä!
      Sitten myös sellainen kysymys, että onko silloin sinkku kun asuu (ja tulee asumaan yksin) ja samalla on suht "vakava"suhde? Entä jos toinen osapuoli määrittelee itsensä sinkuksi ja toinen suhteessa olevaksi??

      Poista
    6. Hyviä huomioita! Moni etävanhempi varmaan kokee itsensä yksinasujaksi, mutta joidenkin luona lapsi on joitakin päiviä jopa joka viikko. Silloin ehkä ajattelee, että koti ei ole vain yhden koti vaan kahden koti. Tuo oli erinomaisen hyvä havainto, että yksinasujakin voi olla parisuhteessa. Silloin yksinasuja ei mielestäni ole sinkku. Sinkku ja yksinasuva eivät siis tässäkään mielessä tarkoita samaa asiaa. Sinkku yleistynee ja neutralisoitunee sanana ajan myötä myös sen takia, että nuoremmat ikäpolvet eivät vierasta sanaa samalla tavalla kuin vanhemmat. Sinänsä minullekaan ei ole niin väliä mitä sanaa käytetään, kunhan asiat tulevat ymmärretyiksi. Blogia kirjoittaessa joutuu kuitenkin miettimään nimenomaan sanoja aika paljon.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista