perjantai 28. lokakuuta 2016

Lehtihyllystä löydettyä

Lapseton sinkku on kummajainen, jonka elämäntapaa kuka tahansa on oikeutettu ihmettelemään. Olen kaivannut roolimalleja ja samassa tilanteessa eläviä ihmisiä, joiden kanssa voisi vaihtaa ajatuksia ja joiden kautta voisi tuntea kuuluvansa ryhmään. On selvää, että kuulun vähemmistöihin sekä sinkkuuden että lapsettomuuden osalta. Yksineläviä on Suomessa kuitenkin yli miljoona ja joka viides nykyisistä nelikymppisistä elää elämänsä lapsettomana. Meitä on Suomessa niin paljon, että on ihmeellistä kuinka näkymättömiä ja äänettömiä me olemme.

Viime viikolla kuitenkin, kun seisoin kiireisenä lähikaupan kassajonossa, huomasin muutamien tyrkyllä olleiden naistenlehtien kansissa mielenkiintoisia otsikoita. Kotivinkin kannessa luki: "Tiesin aina, etten halua lapsia". Trendi puolestaan mainosti lehteään jutulla: "En halua äidiksi / Lapseton-sukupolvi". Kaksi vapaaehtoisesta lapsettomuudesta kertovaa lehtijuttua kahdessa eri naistenlehdessä samanaikaisesti. Sattumaa vai ei? En voinut vastustaa lehtiä, joten teen niiden lapsettomuusjutuista ihan oman postauksen huomiseksi, vaikka lokakuun aikana blogini on jo muutenkin täyttynyt lapsettomuusjutuista. Yritetään marraskuussa sitten jättää beibit vähemmälle huomiolle.

Kolmantena juttuna silmiini osui Anna-lehden kolumni "Soolomatkailija avaa suunsa", joka on tosin ilmestynyt jo syyskuun alussa. Kolumnissa Sami Sykkö muistelee nuoruusvuosien yksin tekemäänsä interrailia ja viime kesän soolomatkaa ympäri Eurooppaa. Soolomatkailuhan ei välttämättä tarkoita sinkkuutta, mutta aihe koskettaa sinkkuja. Kolumnin voi lukea netissä. Suosittelen sitä kaikille meille soolomatkaajille sekä yksin matkustamista kammoksuville.

Ja ei kolmea ilman neljättä: Uusin MeNaiset julisti kannessaan jotakin sinkkuaterioista. Ilmeisesti lehti sisältää sinkkuruokaohjeita. Kannessa oli myös Jutta Gustafsbergista sellainen otsikko, joka saattaisi liittyä sinkkuuteen. Tästä lehdestä näin vain kannen nopeasti, joten tiedot perustuvat nyt vain hatariin muistikuviin. Joka tapauksessa on tosi hienoa, että sinkkuutta ja lapsettomuutta käsitellään lehdissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti